Muziek – “We are the world”

Video – “We are the world”

Uitleg

Het initiatief voor We Are the World werd genomen door Harry Belafonte. Hij werd geïnspireerd door Band Aid, die aan het eind van 1984 met “Do They Know It’s Christmas?” eveneens geld inzamelden voor de hongersnood. Het nummer werd geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie en geproduceerd door Quincy Jones. Op 28 januari 1985 vond de opname van het nummer plaats in de studio van A&M Records.

Op 7 maart 1985 werd “We Are the World” uitgebracht als single. Het werd een wereldwijde nummer 1-hit: onder anderen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Vlaanderen bezette het wekenlang de hoogste positie in de hitlijsten. In Nederland was de plaat op vrijdag 22 maart 1985 Veronica Alarmschijf op Hilversum 3 en werd een gigantische hit. De single bereikte in zowel de Nederlandse Top 40 en de Nationale Hitparade de nummer 1 positie.

Het nummer duurt ruim zeven minuten en is daardoor een van de langste nummer 1-hits aller tijden. In 1986 won de single twee Grammy Awards in de categorieën Record of the Year en Song of the Year. Daarnaast won de videoclip, waarin te zien is hoe het nummer werd opgenomen, in 1985 twee MTV Video Music Awards in de categorieën Best Group Video en Viewer’s Choice.

We are the world